Blogg

Sanningen om utmattning

2019-10-02 13:07

Om du känner dig trött in i ben och märg och vill veta varför, då ska jag ge dig svaret. All form av utmattning förutom den fysiska - där du t.ex. kroppsarbetat för hårt - kommer från att du riktat din uppmärksamhet utåt. Du har riktat tankarna i riktningar du inte varit medveten om. Det kan även vara så att du faktiskt vetat om vart du riktat uppmärksamheten men däremot inte vetat att det tagit energi snarare än fyllt på.

Alla ställen utom inom dig själv blir energi-stjälande efter ett tag. Och om du är riktigt utmattad har du tappat kontakten med ditt egentliga jag, ditt sanna medvetande: din inre observatör. Som finns bortom tankar och jakt på yttre tillfredsställelse från telefonen, datorn, tv:n, vänner, jobb eller shoppinggallerior.

Om du regelbundet börjar vända dig inåt kan jag garantera att dina energidepåer börjar fyllas på igen. Från insidan och ut. Fysisk träning och aktivitet är toppen för kroppen och hjärnan men det är inte vad jag syftar på. Jag pratar om en djupare koppling till dig själv bortom tankar, känslor och handling.

Doppa tårna och bli tyst, sitt bekvämt och du kommer att bevittna ett tåg av tankar som rusar åt olika håll - det är okej, låt dem vara och vet att det inte är du. Det är bara tankar. Börja meditera tidsbestämt, som 10 minuter varannan dag. Sakta men säkert kommer du att få mer och mer distans till din utmattning och börja förstå att din förlorade koppling till dig själv går att återfå. Och när du väl fått en smak för hur det känns att utgå från ditt sanna jag kommer du aldrig tillåta dig att flyta ut till en energifattig oigenkännlighet igen.

Mattias

Höstdagjämning

2019-09-23 11:55

Höstdagjämning eller Autumn Equinox som man säger på engelska är när dagen är lika lång som natten, för att sedan bli mörkare och mörkare.

En tid att skörda vad vi sått och göra plats - eller tomrum - för kontemplation för naturens perfekta balans. För vår egen perfekta balans. Som bara väntar bortom tankars meningslösa tjatter som sträckt sig till alla utrymmen i vår eter (sociala media som ett utmärkt exempel).

Jag vill tänka att det är en tid för inre balans och acceptans av vårt eget ljus och mörker, som vi alla har. Gör tomrum, meditera, observera tankarna och släpp dem. All kreativitet har sprungit ur ett tomrum. Vad dyker upp i ditt eget tomrum när du städat ut och släppt vad som varit? Vilka kreativa uttryck vill komma till liv?

Du får bara reda på det om du stannar upp och ger dig själv utrymme att observera vad som finns i det magiska tomrummet.

Nu ska jag följa mitt eget råd och meditera.

Mattias

Minska pressen

2019-09-11 12:22

De allra flesta lever som om allt de tar sig an är på liv och död. Det är det inte. Minska pressen på dig själv. Anledningen till att de flesta tar sig själva och sina uppgifter på sådant enormt allvar är att de blivit totalt identifierade med sina tankar. Tankar är ett verktyg för att lösa problem, de är en icke-personlig energisfär du kan koppla upp dig mot. MEN de är inte vem du är. DU, som i ditt ego, är inte så viktig som du tror. Du är en enskild del av en större helhet, den större helheten är din egentliga identitet. När en människa kommit så långt i sin själsliga utveckling att hon förstår att hon är en själ som har en mänsklig upplevelse och inte tvärtom, då är det lättare att förstå min uppmaning att minska pressen för då vet hon att allt som dyker upp i huvudet och alla inlärda "sanningar" från andra inte är något att tro på - snarare något att observera för att sedan släppa.

Ta inte dig själv eller ditt liv på för stort allvar. Då försvinner pressen automatiskt. Detta betyder inte att du inte bryr dig längre, tvärtom, du kan bry dig mer om vad som är viktigt för dig. Sådant som kommer från en djupare längtan inom dig. Inte vad rutinmässiga tankar du prenumererat på sagt under lång tid.

Så flöda mer, gör vad du måste och värdera det inte mer än vad som krävs och lägg energi på att lyssna inåt - på vad själen vill. Då gör du dig själv och de omkring dig en ovärderlig tjänst.

Mattias

Begränsningar

2019-09-04 12:17

Det finns få människor som går omkring utan begränsningar. Men det finns några få som lever utan särskilt många. Det är människor som bestämt sig för att inte låta rädslor om vad andra ska tycka, hur andra ska reagera och som släppt kontrollen över hur resultatet av en insats ska se ut.

Hur skulle du leva om du var fri från andras omdömen och reaktioner? Och din egen tanke om hur något måste bli - likt en garanti - för att du ens ska försöka. 

Hur skulle det se ut?

Mattias

När tårtbitarna uteblev

2019-08-28 14:46

Jag träffade en klient nyligen som kände sig vilsen. Hon har nått en punkt i livet där hon tappat sitt sammanhang helt och hållet, det är bara existensen med partnern i fokus nu. Och hon berättade hur hon ältar och grubblar kring allt som rör relationen. När jag delade min observation att hela hennes liv numera består av fokus på relationen och hur det tar hela hennes uppmärksamhet gick ett ljus upp för henne.

Vad som saknas för henne är balans. Livet är som en tårta där olika delar av livet är tårtbitar: vänner, familj, partner, sysselsättning, motion, kost och fritid. Förhållandet börjar knaka för att hon lagt all sin energi på att syna det i sömmarna istället för att vara tacksam och se allt som fungerar så bra.

När vi lägger alla ägg i samma korg blir den korgen inte bara tung utan även skör. Min klient insåg att det inte är rätt att göra någon annan ansvarig för alla hennes behov som människa.

Vilka behov har du försummat? Ofta är det samma saker vi får kämpa med länge innan vi väljer en annan väg. Jag kan hjälpa dig nå insikter av både enklare och djupare art som gör att du kan släppa vad som ej tjänar dig längre. Så att du kan närma dig livet du helst av allt vill leva.

Mattias

Upplev tidigare liv!

2018-12-03 13:52

Gör en guidad resa i tidigare själsminnen i grupp ledd av en erfaren hypnos- och regressionsterapeut.

Ingen tidigare erfarenhet krävs; har du mediterat innan kan upplevelsen fördjupas.

Tid: Måndag, 7 januari, kl 19.00
Plats: Älvsered (detaljerad adress vid anmälan)
Pris: 350:- som swischas på plats

Boka din plats genom att skicka ett mejl till info@manovo.se (begränsat antal)

Mattias

Manovo har flyttat till Västkusten

2018-06-14 14:53

Nu har jag flyttat min verksamhet till Älvsered i Hallands inland. 

Det känns så härligt att för en tid ha lämnat stora staden Stockholm för att få fylla på med härlig lantatmosfär. Huset jag bor i ligger i Älvsered och ligger i Falkenbergs kommun - ungefär 5 mil inåt landet från både Falkenberg och Varberg. Med en dryg timmas bilkörning från Göteborg.

Välkomna att boka in tider från och med augusti.

Njut av sommaren och lite ledighet. Jag sätter intentionen för mig själv att fortsätta blogga under sommaren med.

Mattias

En lek med form

2015-09-23 16:53

Livet innehåller många olika upplevelser. Ibland känns det underbart - lätt, roligt och utan komplikationer. Mer ofta bjuds vi på utmaningar som gör att det känns utmanande, läskigt eller till och med outhärdligt att leva.

Jag ser vår värld som en lek med formen. Det fysiska, våra "identiteter" och utmaningar är egentligen ett komplext spel med en outgrundlig intelligens bakom. Det som gör oss skeptiska eller ännu mer djupt rotade i vårt fysiska jag är när vi misstar denna djupa intelligens och närvaro som något utanför oss. 

Bli stilla, riktigt stilla. Morgnar fungerar bäst för mig - innan tankeverksamhten är igång. Observera stillheten. Bli ett med den. I den finns något mer tröstrikt än allt annat "godis" den fysiska leken med formen kan erbjuda. Där finns vårt ursprung och det formlösa möter vi åter när vår mänskliga resa är slut.

Varför inte omfamna den formlösa intelligensen inom dig redan nu? Då kan livet få bli en färgrik lek som aldrig helt kan sluka dig.

Mattias

Följ flödet

2015-08-12 14:54

Årstider väcker förväntningar. Sommaren ska vara solig och varm. Men inte för varm. Då blir det jobbigt. Sommaren ska absolut inte vara 11-gradig och regnig, säger de flesta.

Jag försöker leva efter att acceptera allt som är som det är. Saker vi inte kan styra över. Ibland har vi frågor som känns extra viktiga för oss, då vi önskar att saker och ting blir på ett visst vis. Så kontrar livet, chefen, vännen eller din partner och ger en annan upplevelse. Men om du har gjort, sagt eller uttryckt något som var viktigt för dig och verkligheten blir annorlunda: släpp taget och låt det vara. Eller gå vidare. Du har alltid ett val. Valet att förhålla sig, stanna kvar, eller gå vidare och göra nytt.

Att acceptera och leva i flödet av hur saker blir gör resan mer intressant och betydligt behagligare. Det innebär inte att du tappar dig själv, snarare ser jag det som att du vinner ett viktigt verktyg. Verktyget att följa med i flödet av vad som blir. När du agerar på vad som känns rätt och sedan släppet taget lever du ett enklare och mer spännande liv.

Lev väl, stunderna – som du kan etikettera som onda eller goda, misslyckade eller lyckade – försvinner ändå. Hur du förhåller dig till dem skapar slutligen ditt liv. 

Mattias

 

 

(Bild lånad från Jens Ulriksson)

People-pleasingens pris

2015-04-08 23:01

En känsla av utmattning, press från olika håll. Vad vill du ha, du, du, du? Blicken letar, läser av omgivningens krav. Slutligen vet en inte vad en själv vill. Eller varför en gör de sakerna en gör, för det har hamnat för långt utom en själv. För långt bortom ens kärna. Den kärna vars röst alltid borde få höras.

Men det finns goda nyheter i att upptäcka sin trötthet, sin inre utmattning och förstå de spända axlarnas tillblivelse - en kan välja nytt. Börja om.

Bära sin egen vilja istället för andras. KÄNNA sin egen vilja. Det räcker, den behöver inte ageras på. Inte för de som är allra tröttast - som behagat andra för länge. Då räcker det att börja undersöka sin inre vilja, långsamt och försiktigt. Bara ligga i stillhet och förstå, sakta börja smälta följande: Du behöver aldrig bära någon annan - du KAN aldrig bära någon annan. Inte fullständigt och aldrig som du tror. Men du kan lasta dig tung om du inte förstår. I observation av dig själv, av ditt mönster och sociala prägling, blir du lättare. Slutligen så lätt att ingen behöver bära dig, heller. Ingen behöver bära någon.

Att ge stöd eller agera krycka till någon som tillfälligt är halt är vackert - i klarhet om varför en agerar. Ingen people-pleasar med hjärtat, det kommer ur rädsla och invant beteende och har säkerligen fyllt sin funktion i en svunnen tid. Men den är över nu, och bara för att en är bra på något måste en inte göra det.

Låt din vilja, din inre röst, din dröm komma fram. Du blir lättare då. Du kan ge från ett ställe av sanning och kraft. En liten kraft till en början... Men den växer, av sig själv. Likt en blomma ur fuktig jord med solstrålar på bladen växer kraften av självbetraktelse. Tillåt andra att göra sig besvikna. Det är trots allt deras rättighet, om de väljer det. Alla vill inte samma sak, det är okej.

Det som inte är okej är att inte veta vad du vill, tycker om, drömmer om. Så släpp vad som står i vägen för att du ska upptäcka det.

Hitta din glädje och ge andra friheten att bära sig själva.

              

 

En föredetta people pleaser.

Manovo
Hotellvägen 16
311 63 Älvsered
info@manovo.se
Tel: 070-240 95 88

Todays date: 2019-10-17
Copyright © 2019 Manovo. All Rights Reserved
Powered by Crumble Development
Facebook
RSS
Twitter